Prețul mediu al locuințelor scoase la vânzare în București și în alte cinci orașe mari din România s-a redus cu 1,2% în lunia iulie față de iunie, cea mai mare scădere înregistrată în acest an, iar față de aceeași perioadă a anului trecut media este cu 5% mai mică, informează Mediafax, citând date imobiliare.ro.
Astfel, a fost atins un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare până în prezent, atât la nivel național, cât și în Capitală. Panta descendentă este resimțită la nivelul marilor orașe analizate, cu excepția Brașovului, unde a fost înregistrată o evoluție atipică. Excepții sporadice mai sunt întâlnite doar la anumite subcategorii de apartamente, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.
„Tensiunile majore din ultima perioadă amplificate de creșterea cursului valutar au făcut ca interesul populației pentru investiții de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacționat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse prețuri minime record în iuie. Totuși, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziții din partea cumpărătorilor”, a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
În București, prețul mediu pentru luna iulie a atins o valoare medie de 1.125 euro/mp util pentru apartamentele noi și vechi, în scădere cu 0,6% față de luna precedentă. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele din București sunt în prezent cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuală este cea mai mică valoare atinsă în București, din 2008 încoace. Chiar dacă, tendința de scădere din ultimele treizeci de zile a fost mai accentuată pe segmentul vechi, aceasta a fost resimțită și pe cel nou.
La apartamentele vechi din București, prețul mediu ajuns la 1.048 euro/mp de suprafață utilă, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie și cu 5,2% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. De altfel, locuințele vechi din Capitală au cunoscut unul din cele mai ridicate ritmuri de scădere în ultimele treizeci de zile. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilație a fost înregistrată în cazul garsonierelor, care s-au ieftinit cu două procente. Apartamentelor cu două camere s-au ieftinit, la rândul lor, cu 1,3%. În același timp, unitățile cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este constatată în cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu aproape 8%, ecartul fiind în creștere.
În Brașov, prețurile apartamentelor au avut în ultima lună o evoluție complet diferită față de ceea ce s-a întâmplat pe piața rezidențială din toate celelalte mari orașe din țară. Conform imobiliare.ro, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare era în iulie de 869 euro/mp de suprafață utilă, cu 1,9% mai mult decât în luna precedentă. Prețul mediu actual este foarte apropiat de cel înregistrat în urmă cu douăsprezece luni. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidențiale brașovene a crescut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 978 euro/mp util, Brașovul fiind avantajat, din acest punct de vedere, de statutul său de oraș turistic. Față de aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 7%.
Evoluția atipică este confirmată și în cazul apartamentelor vechi, al căror preț solicitat de proprietari a ajuns, în luna iulie, la o valoare medie de 855 euro/mp, în creștere cu 1,2% față de luna trecută. Valoarea actuală este, de altfel, foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Dacă prețul garsonierelor s-a ieftinit cu aproximativ 1%, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 0,9% în luna iulie. Mai mult, prețul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu aproape 2% în ultimele treizeci de zile. În comparație cu iulie 2011, doar unitățile cu două camere au prețuri mai mici, apartamentele cu trei camere și garsonierele fiind mai scumpe.
Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca continuă să scadă, așa cum s-a întâmplat și în primul semestru din acest an. De această dată, vorbim de o scădere de 0,8% în ultimele 30 de zile. Astfel, prețul mediu al apartamentelor din Cluj este de 899 euro/mp util, coborând pentru prima dată sub pragul de 900 de euro/mp. Valoarea actuală este cu 4,7% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, stabilindu-se astfel un nou record minim de la începutul crizei până în prezent.
Tendința de scădere a fost mai accentuată pe segmentul nou, apartamentele din această categorie ieftinindu-se cu peste 2% în ultimele treizeci de zile și se apropie de valoarea medie de 800 euro/mp util (821 euro/mp util în iulie). Față de aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10% și au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate orașele analizate. Totodată, Clujul rămâne orașul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei.
Prețul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 972 euro/mp util, în luna iulie, în creștere cu 1% față de luna precedentă. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,2% mai ieftine.
Și apartamentele scoase la vânzare în Constanța continuă să se ieftinească, astfel încât, în luna iulie, prețul mediu a înregistrat cea mai mare scădere din cele șase centre urbane analizate. Media a ajuns la 876 euro/mp util, cu 2% mai puțin decât în luna precedentă. Totodată, această valoare este cu peste 8% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut.
La Timișoara luna iulie a adus prețuri mai mici cu 1,5%, înregistrând a doua cea mai mare scădere, după Constanța. Astfel, prețul mediu de 784 euro/mp util în iulie este cu 1,5% mai mică decât valoarea înregistrată în urmă cu 30 de zile, respectiv cu 4,4% mai mică decât în urmă cu 12 luni.
Analiza indică pentru Ploiești în luna iulie, o valoare medie de 823 euro/mp util pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare. Cu o scădere de 0,5% înregistrată în ultimele treizeci de zile, evoluția prețurilor apartamentelor din Ploiești se înscriu în trendul național, dar ating, totodată, un nou prag minim de la începutul crizei încoace. În comparație cu luna iulie 2011, prețurile solicitate în prezent sunt cu aproape 5% mai mici.